Top

U današnje vrijeme mnoge trudnice i majke vode veliku brigu o prehrani i njezi kože njihovih beba. Već prije poroda se kupuju specijalizirani šamponi za bebe, kupke, losioni ili mlijeka za tijelo, kreme pelensko područje, vlažne maramice i slični proizvodi.

Je li bebama sve to doista potrebno? 

Ja sam se u njezi bebine kože svog djeteta vodila onom idejom da je manje-više. Njegovala sam kožu svoje bebe isto onako kako je to činila moja baka. Nisam kupovala šampone, kupke, kreme, vlažne maramice ni losione za tijelo. Malenu sam kupala isključivo u čistoj vodi do godine dana. Tijekom babinja sam od nekog na poklon dobila jedan kruti baby sapun te sam malenoj s njime ponekad oprala kosu (naravno, kad joj je kosa počela rasti, jer je dugo bila ćelava). 

Vlažne maramice, kreme za guzu, pa čak ni jednokratne pelene nisam kupovala ni trošila. Možete li izračunati koliko sam na taj način financijski uštedjela? Koliko plastičnog otpada nismo stvorili? 

Poput moje bake, kupila sam 20-ak platnenih pelena, a svekrva mi je od pamučnog materijala sašila male krpice za pranje intimnog područja. Prilikom svakog presvlačenja, umjesto vlažne maramice, ja sam samo uz pomoć malo mlake vode u posudici i pamučne krpice oprala intimno područje, posušila ga te ponovo obukla platnenu pelenu bez korištenja kreme. Pelene sam prala svaka 2-3 dana.  U stvari, perilica ih je prala. Nisam ih poput moje bake prala u loncu na štednjaku ili na potoku. Malena nikad, ali baš nikad nije imala crvenilo niti nadraženost intimnog područja.

Vrlo često me majke pitaju imam li kakav losion ili mlijeko za bebino tijelo kojim bi namazale na bebu nakon kupanja. Ne, nemam. A zašto? Zato što je bebina koža toliko nježna i osjetljiva da joj ne treba nikakav proizvod, posebno ne odmah nakon rođenja. Ja sam povremeno u kadicu s toplom vodom stavljala žličicu ekstra djevičanskog kokosovog ili maslinovog ulja. Nakon kupanja bebina koža je bila nježna i mekana na dodir, pomalo masna. Hladno prešana biljna ulja se sastoje od molekula masnih kiselina koje ljudska koža prepoznaje kao svoje sastavnice i upija ih u sebe. Razne kreme i losioni (pa čak i oni prirodnog podrijetla) u sebi sadrže konzervanse i mirise, na koje koža, a posebice nježna bebina koža, može reagirati. Zato uvijek svima savjetujem da prvih dana nakon rođenja, a i kasnije, što dulje možete, kupate bebe isključivo čistom vodom. Povremeno malo ulja u vodu ili malo prirodnog sapuna bez dodatka mirisa i konzervansa neće naškoditi. Sve ostalo je potpuno nepotrebno.

Prvi proizvod koji sam kreirala bio je upravo Baby sapun za moju malenu.

Kako je nastao taj sapun? On je nastao tako što sam malenoj kada je napunila godinu dana kupila Baby šampon vrlo poznate marke za djecu. Odmah nakon prvog kupanja joj se pojavila vrlo tvrdokorna tjemena krasta, koju do tada nikad nije imala. I što sad? Kupovati neke nove proizvode za skidanje te tjemenjače? Ne. Shvatila sam da nešto nije u redu s Baby šamponom ako on uzrokuje tjemenjaču. To je kozmetički proizvod koji te tjera da kupuješ neki drugi kozmetički proizvod. Istog trena sam ga bacila. I tu se rodila ideja za prirodnim sredstvom za kupanje beba (onaj baby sapun iz babinja je bio odličan, ali više ga nisam imala). Tada mi se upalila lampica. Prirodni sapuni kakve je pravila moja baka nikada nisu uzrokovali nikakve kožne probleme. Malo po malo sam proučavala izradu prirodnih sapuna u cijelom svijetu. Na taj način sam došla do određenih spoznaja o sirovinama od kojih trebam kreirati sapun za bebe. I baš tada sam shvatila koliko je kozje mlijeko, osim u prehrani, jako bogata i vrijedna sirovina i u kreiranju kozmetičkih proizvoda.

Baby sapun iz asortimana Helena prirodne kozmetike pod nazivom SoftTouch (MekaniDodir) formuliran je od ekstra djevičanskog maslinova ulja i kokosova ulja, a natrijev hidroksid je otapan u kozjem mlijeku koje posjeduje eko certifikat. Sapun je izrađivan hladnom metodom (pri temperaturi do 38°C), te je prošao proces zrenja od najmanje 6 tjedana. Dermatološkim testiranjem je dokazano da ne uzrokuje reakcije na ljudskoj koži. Ovaj proizvod ne sadrži u sebi boje, mirise, eterična ulja, konzervanse, sulfate i druge štetne sastojke. Osim za bebe i djecu, namijenjen je za sve osobe koje imaju osjetljivu kožu i za sve one koji sebi žele priuštiti jedno vrhunski zdravo tuširanje/kupanje.

A pitanje s početka? Što sve beba treba?

Šamponi, kupke, kreme, losioni, vlažne maramice i slični proizvodi bebama ne trebaju. Drage mame, malenim bebama, osim hrane, najviše trebaju Vaša ljubav i pažnja. Ostavite se Facebooka, Instagrama i Tik-toka, uzmite djecu u kolica, na ruke, u nosiljku ili jednostavno za ruku i šetajte s njima po prirodi. Puno im pričajte, mazite ih i pazite, čitajte im. Jer sve što beba treba ste baš Vi.

 

Pogledate našu ostalu ponudu na trgovini.Pratite nas na našim društvenim mrežama. Facebook i Instagram.

 

v

Prirodna kozmetika na bazi kozjeg mlijeka, biljnih i eteričnih ulja.

Besplatna dostava unutar Hrvatske za narudžbe iznad 300,00 kn

X