fbpx
Top

Što je kozje mlijeko?

Kozje mlijeko je mlijeko koje proizvode koze. Razumijevanje od čega se sastoji kozje mlijeko je od vitalnog značaja kako bismo mogli razumjeti kozje mlijeko kao kozmetičku sirovinu u proizvodima za osobnu njegu.
Kozje mlijeko sastoji se od oko 30% masnih kiselina, gotovo dvostruko više od kravljeg mlijeka. Mlijeko je puno hranjivije i samo jedna čaša sadrži 35% dnevnih potreba za kalcijem. Bogato je izvor proteina, triglicerida, kaprinske, kaprilne i kapronske kiseline, vitamina A, D, E, B1, B2, B6 ,B12, C te minerala kalcija, magnezija, kalija, željeza i fosfora. Ova svojstva čine ga relativno popularnim sastojkom u industriji hrane i pića. Međutim, nedavno je prepoznat i kao koristan i blagotvoran sastojak sapuna i kozmetičkih proizvoda.
Kozje mlijeko u osobnoj njezi kože
Iako je mlijeko u njezi kože koristila još kraljica Kleopatra prije više od 2000 godina, ono je tek u posljednje vrijeme kozmetička industrija prepoznala kao vrlo vrijedan i koristan sastojak mnogih kozmetičkih pripravaka. Proizvodi za njegu kože, kao što su sapuni, losioni, kreme i sredstva za čišćenje napravljeni od kozjeg mlijeka, probili su se na glavna svjetska tržišta ljepote. Većina tih proizvođača u svojim proizvodima koriste kozje mlijeko u prahu. Prirodna kozmetika Helena se razlikujemo od njih po tome što koristi svježe domaće kozje mlijeko sa slavonskih pašnjaka koje posjeduje eko certifikat.

Blagodati kozjeg mlijeka u kozmetičkim proizvodima

Vitamini B6 i B12 – pomažu u dodavanju vlage.
Trigliceridi – Povećavaju elastičnost kože i jačaju hidro-lipidnu barijeru kože.
Reakcija kozjeg mlijeka je alkalna, ista kao i majčino mlijeko. Kravlje mlijeko proizvodi kiselu reakciju. Kiselo okruženje potiče rast bakterija, gljivica i virusa.
Bogat maslacem – Koliko god ovo zvučalo nezdravo, zapravo je izvanredno za vašu kožu.
Sadrži selen koji je mineral s antioksidativnim svojstvima pomažući u neutraliziranju slobodnih radikala koji mogu uzrokovati prerano starenje kože.
Lako je uočiti da svaka od ovih hranjivih tvari pruža jedinstvene blagodati za kožu, ali kada se kombiniraju unutar kozjeg mlijeka, rezultati su nevjerojatni – posebno za one s osjetljivom kožom, jer pomaže u obnavljanju barijerne funkcije kože, a istovremeno smiruje iritaciju, što se posebno dokazalo kod nekih kožnih oboljenja poput ekcema, dermatitisa, rozacea, psorijaze i sl.

Proizvodi od kozjeg mlijeka

Kozmetički proizvodi kojima je baza kozje mlijeko su sve popularniji. Najčešći oblici kozmetičkih pripravaka izrađeni od kozjeg mlijeka su:
Sredstva za čišćenje – Sapuni i sredstva za pranje lica izrađena od kozjeg mlijeka nude nježan način uklanjanja viška prljavštine i ulja s lica bez prekomjernog isušivanja kože.
Ovlaživači – Prirodni mliječni proteini koji se nalaze u kozjem mlijeku pomažu u jačanju lipidne barijere, što ga čini izvrsnim sastojkom za hidratantne kreme.
Krema za oči – kozje mlijeko savršen je sastojak krema za oči jer pomaže vratiti vlagu i omekšati kožu oko oka.
Prirodna kozmetika Helena trenutno u ponudi ima samo sapune za pranje, čišćenje i njegu tijela. Hidratantne kreme za lice su u fazi razvoja, tako da se očekuju sredinom ove godine.

v

Prirodna kozmetika na bazi kozjeg mlijeka, biljnih i eteričnih ulja.
You don't have permission to register

Reset Password