Koža je naš najveći organ i važno je razumjeti njezin značaj za naš organizam kako bismo je pravilno njegovali. Prirodna kozmetika je najbolji izbor za njegu kako osjetljive, tako i normalne kože. Prirodna kozmetika Helena pomno bira najbolje sastojke kako bi vaša koža uvijek dobila vrhunsku njegu.

 

 

Građa i uloga kože

 Koža odrasle osobe ima površinu od oko 2 m2 i ima masu od oko 8 kg. Ona je najveći organ ljudskog tijela i ima brojne funkcije.Građu kože možemo opisati tako da je podijelimo na tri osnovna sloja: epidermu ili površinski sloj kože, dermu ili unutrašnji sloj kože te potkožni sloj. Zajedničkim djelovanjem ti slojevi su osnovna barijera između našeg tijela i okoliša.

 

Epiderma je površinski rožnati sloj kože koji je građen od odumrlih pločastih stanica kože. Njegova uloga je zaštita kože od vanjskih utjecaja. Ovaj sloj kože je najtanji dio kože koji se stalno troši i ljušti pri čemu se novi slojevi kože, nastali u najdubljem dijelu epiderma, postupno pomiču prema gore.

U najdubljem sloju epiderma nastaje i melanin, kožni pigment koji je zaslužan za obojanost naše kože. Količina melanina u koži ovisi o genetici, ali i o našim navikama izlaganja suncu.

Kako bi koža epiderma ostala elastična, zdrava i njegovana, mora stalno biti dovoljno vlažna i masna. Za to se brinu žlijezde znojnice i žlijezde lojnice. Ako se koža iz nekog razloga previše isuši, gubi elastičnost, puca, a može se i povećati sklonost infekcijama.

Na samoj površini epiderma žive dobre bakterije iz roda Lactobacillus a koje pomažu koži da održi kiselu pH vrijednost od 5.4 do 5.9. Ovaj niski pH pogoduje razvoju Lactobacillusa istovremeno djelujući zaštitno protiv infekcija uzrokovanih različitim  patogenim mikroorganizmima.

Kozje mlijeko u kozmetici sadrži šećer laktozu i mliječnu kiselinu te, kao takvi, pogoduju razvoju Lactobacillusa istovremeno ne potičući razvoj patogenih mikroorganizama.

 

Derma ili unutrašnji sloj kože je sloj kože je najdeblji, elastični sloj kože. U svojoj građi sadrži vlakna kolagena i elastina. U ovom sloju se također nalaze krvne i limfne žile, živčani završeci, osjetilna tjelešca, žlijezde lojnice i žlijezde znojnice te korijen dlake.

Derma ima ulogu u primanja različitih podražaja pomoću osjetilnih tjelešaca, ublažava udarce te hrani i njeguje gornji sloj kože svojim krvnim žilama i izlučevinama žlijezda znojnica i žlijezda lojnica.

 

Potkožni sloj  je građen od  masnih stanica, kolagenih vlakana i krvnih žila. Zajedno s dlakama i žlijezdama znojnicama sudjeluje u termoregulaciji tijela. Osim toga, u masnim stanicama je uskladištena zaliha energije. Količina masnog tkiva u potkožnom sloju može značajno odstupati s obzirom na dob, spol i životne navike pojedinaca.

 

Djelovanje kozmetike na kožu

Svaka osoba svakodnevno stavlja na svoju kožu više kozmetičkih proizvoda. Svaki od njih sadrži niz kemijskih sastojaka koji za kožu mogu biti korisni ili štetni. Iako je koža naš zaštitni sloj, nije u potpunosti nepropusna. Ona sadržava male otvore (pore) koje predstavljaju put ulaska raznih tvari u organizam. To znači da svaka tvar koju stavimo na kožu ima može ući u organizam. Tvari koje dospiju u organizam mogu djelovati na njega pozitivno ili negativno.

Kozmetički proizvodi nerijetko sadržavaju veći broj kemijskih tvari od kojih svaka ima određeno djelovanje na našu kožu. Kako to djelovanje može biti pozitivno ili negativno, dolazimo do problema kako znati je li neki kozmetički proizvod dobar za našu kožu. Za mnoge sastojke kozmetičkih proizvoda se još uvijek ne zna dovoljno dobro kako djeluju i kakav utjecaj mogu imati na zdravlje. Neke kemijske tvari koje su nekada bile uobičajen sastojak u kozmetici su uslijed znanstvenih istraživanja detektirane kao štetne i prestale su se stavljati u kozmetiku. Neke druge tvari su detektirane kao potencijalno štetne i potrebna su dodatna istraživanja kako bi se saznalo kakav je njihov utjecaj na naše zdravlje.

 

Zašto odabrati prirodnu kozmetiku

“Ono što možeš pojesti možeš i staviti na svoju kožu” je jedno od prvih pravila koje nam može olakšati odabir kozmetike. Primjenjujući ovo pravilo možemo naići na zapreku da nam je odabir kozmetike ograničen, jer većina kozmetičkih proizvoda ipak nisu jestivi.

U odabiru kozmetike u današnje vrijeme nam mogu puno pomoći aplikacija za mobitele koje skeniraju sastojke s etikete proizvoda i na brz i jednostavan način nam prezentiraju sastojke koje sadržava kozmetika koju želimo provjeriti. Aplikacija zatim sastojke razvrstava prema štetnosti u više kategorija ili izdvaja samo štetne i potencijalno štetne tvari. Također, većina aplikacija sadrži opis svakog pojedinog sastojka što doista olakšava odabir kozmetike.

Naša preporuka su aplikacija Inci Beauty kojom možete skenirati bar kozmetičkih proizvoda te aplikacija Clean Beauty kojom možete uslikati sastojke s etikete svakog kozmetičkog proizvoda. Obje aplikacije nakon toga izlistaju satojke kozmetike te ih razvrstavaju s obzirom na potencijalnu opasnost ili štetnost sastojaka.

Ne zaboravite da je, prije prvog korištenja bilo kojeg kozmetičkog proizvoda, pa tako i onih koji ne sadrže štetne sastojke, uvijek je potrebno najprije isprobati kozmetički proizvod na manjem komadu kože, a tek sutradan na većem. To se čini kako bi se izbjegla alergijska reakcija na neki sastojak ili kombinaciju sastojaka.

Prirodna kozmetika Helena pažljivo bira korisne sastojke te izbjegava štetne pri formulaciji proizvoda. To se odražava i na kvaliteti naših proizvoda koju su prepoznali brojni kupci.

 

POGLEDATE NAŠU PONUDU NA TRGOVINU.TAKOĐER PRATITE NAS NA NAŠIM DRUŠTVENIM MREŽAMA. FACEBOOK I INSTAGRAM.

Photo by Carolina Heza on Unsplash

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)